Samenwerken met de gemeenschap bij het bestrijden van criminaliteit

Het bestrijden van criminaliteit is voor ons politiebureau in Gelderland-Midden ontzettend belangrijk. Waarom? Omdat de gemeenschap veel schade ondervindt van criminelen. Wat te denken van een inbraak bijvoorbeeld? Bij een inbraak worden namelijk altijd waardevolle spullen weggenomen. Het komt ook geregeld voor dat het om persoonlijke bezittingen gaat. Helaas kunnen onze agenten niet overal zijn, waardoor het lastig is om criminaliteit te voorkomen. Om meer succes te boeken, werken wij echter steeds vaker samen met de gemeenschap. Wij vertellen je hier hoe wij dit doen.

Buurtpreventie

In vrijwel iedere buurt en wijk in Midden-Gelderland is tegenwoordig sprake van buurtpreventie. Zo zitten inwoners van deze wijken en buurten vaak met elkaar in een WhatsApp groep. Wat hier het voordeel van is? Dat verdachte situaties direct gemeld kunnen worden. Zo weten alle groepsleden er direct van en kan iedereen alert blijven. Ook de politie zit vaak in de groep. In het geval van een verdachte situatie kunnen wij zodoende een kijkje nemen.

Wijkspreekuur

Zoals je inmiddels wel gezien hebt, zijn onze agenten steeds vaker aanwezig in de wijk. Zo houden wij bijvoorbeeld met regelmaat een wijkspreekuur. Op dit spreekuur zijn alle wijkbewoners natuurlijk van harte welkom. Hier kunnen zij van alles met ons bespreken en hun zorgen delen. Maken bewoners zich zorgen om de criminaliteit in de wijk? Dan kijken we samen wat wij hieraan kunnen doen. Op deze manier wordt er vaak snel een oplossing gevonden, waardoor de criminaliteit in de wijk een stuk minder wordt.

Camera’s

Tegenwoordig beschikt iedereen over een camera. Zo heeft een smartphone bijvoorbeeld een camera en nagenoeg iedereen heeft tegenwoordig wel zo’n toestel. Zie jij iets verdachts? Dan kun jij dit natuurlijk gaan filmen met jouw smartphone. De kans dat je dit doet, is echter klein. Waarom? Omdat je niet het risico wilt lopen betrapt te worden. Jij kunt criminelen echter ook filmen door camera’s op te hangen. Dit zie je steeds meer rond woningen en bedrijven. De camerabeelden worden altijd opgeslagen, waardoor jij deze later kunt overhandigen aan de politie. Wil jij ook camera’s, maar denk je dat ze te duur zijn? Dat is niet meer het geval. Er zijn namelijk vaak aanbiedingen & korting op camera’s. Dit is vooral het geval wanneer jij online shopt. Zo zijn er veel webshops die kortingscodes geven. Waar wacht je dus nog op? Schaf snel zelf camera’s aan en maak jouw wijk of buurt een stuk veiliger!