FAQ

Waar houdt een agent zich allemaal mee bezig?

Veel mensen zien politieagent als boevenvangers en bonnenschrijvers. Dit behoort uiteraard tot het takenpakket van de politie in heel Nederland. Dit is echter nog maar een kleine greep uit de dingen waarmee agenten zich tegenwoordig bezighouden. Zo zijn agenten ook verantwoordelijk voor het bewaken van de orde in wijken en buurten. Ook worden strafbare feiten opgespoord en wordt er zelfs hulp verleend in geval van nood. Uiteraard trekken wij ook regelmatig een buurt of wijk in om in contact te komen met de bewoners, zodat wij weten wat er speelt.

Hoe word je politieagent?

Politieagent worden gaat niet zo maar. Het is niet een kwestie van solliciteren en aangenomen worden. Net als bij vrijwel ieder ander beroep moet jij ook eerst een opleiding volgen om agent te worden. Er is zelfs een speciale politieopleiding. Voordat jij politieagent wordt, moet je deze opleiding met succes doorlopen. En dan ben je er natuurlijk nog niet. Je begint dan namelijk onderaan op de ladder. Je moet jezelf dus nog flink naar boven werken om uiteindelijk echt politieagent te worden.

Wat doen wij om criminaliteit te voorkomen?

Het voorkomen van criminaliteit behoort tegenwoordig tot één van de belangrijkste bezigheden van de politie. Sterker nog, het is zo’n beetje de belangrijkste bezigheid. Om criminaliteit te voorkomen, patrouilleren wij regelmatig door wijken en buurten. Hierdoor kunnen wij snel schakelen bij misstanden. Dit is bijvoorbeeld niet het geval wanneer wij constant achter ons bureau zouden zitten. Je gezicht laten zien in de wijk boezemt ook angst in bij criminelen. Zij denken hierdoor vaak dat de politie hen op het spoor is, waardoor zij wel twee keer nadenken voor zij opnieuw een stommiteit uithalen.

Hoe kun jij zelf criminaliteit voorkomen?

Uiteraard zit jij niet te wachten op een inbraak in jouw woning. Gelukkig kun je tegenwoordig zelf genoeg doen om criminaliteit te voorkomen. Je kunt ten eerste natuurlijk anti-inbraakbeveiliging plaatsen. Denk hierbij aan camera’s, alarmsystemen of extra veilige sloten. Zo komt een inbreker immers stukken lastiger binnen. Hier houdt het echter niet bij op. Er zijn tegenwoordig namelijk ook allerlei vormen van buurtpreventie. Een van die vormen is een WhatsApp-groep met wijk- en buurtbewoners. Zodra er een verdachte situatie waargenomen wordt, stuurt iemand een berichtje in de groepsapp. Iedereen kan vervolgens uitkijken naar gevaar. Ook de politie zit vaak in zo’n groep, waardoor zij direct weten wat er speelt.

Waarom werken wij steeds vaker samen met buurt- en wijkbewoners?

De politie laat zich tegenwoordig steeds vaker zien op straat. Toch zijn wij nog lang niet met genoeg mensen om criminaliteit helemaal te kunnen voorkomen. Jammer, maar het is niet anders. Toch hebben wij wel iets bedacht om de criminaliteit terug te dringen: samenwerken met wijk- en buurtbewoners. Wij komen zelf immers ogen en oren te kort om criminaliteit terug te dringen, maar samen met inwoners is ons team een stuk groter. Zo heeft iedere buurt of wijk tegenwoordig wel een WhatsApp-groep. Daarnaast houden wij steeds vaker een wijkspreekuur, zodat wij weten wat er speelt in de wijk en waar mogelijke problemen liggen.

Wat zijn de voordelen van criminaliteitspreventie?

Het samen terugdringen van de criminaliteit in Gelderland- Midden en de rest van Nederland heeft natuurlijk een aantal voordeel. Zo daalt ten eerste het aantal inbraken wanneer we meer actie ondernemen om criminaliteit te voorkomen. Logisch gevolg hiervan is dat er automatisch ook minder overlast ontstaat. Een ander voordeel is dat onze agenten steeds vaker en meer contact hebben met buurt- en wijkbewoners. Hierdoor zijn zij sneller bereid om ons te helpen, waardoor de criminaliteit alleen nog maar verder afneemt. Criminaliteitspreventie heeft dus wel degelijk de nodige voordelen.