The three best strategies to prevent crime

Crime occurs every day, also in Gelderland-Midden. Completely prevented is unfortunately not possible, but we can do everything to limit this. Our police station in Gelderland-Midden has different strategies for this. These are fairly general strategies used by many agencies in the Netherlands. In this text, we highlight a corner of the veil and call the three best strategies to prevent crime.

1. Actief in wijk en buurt

De eerste strategie die wij toepassen is onszelf veel tonen in de wijk en de buurt. Indien er agenten aanwezig zijn, wordt er vaak minder criminaliteit uitgehaald. De pakkans is dan immers een stuk groter. En criminelen zitten er natuurlijk niet op te wachten om achter de tralies te belanden. Door geregeld door wijk en buurt te surveilleren, voorkomen wij dus een groot deel van de criminaliteit die anders ongetwijfeld wel had plaatsgevonden.

2. Controleer veelplegers met regelmaat

Een crimineel ben je niet voor even, maar vaak voor de rest van je leven. Je zou denken dat een tijdje gevangenis mensen wel afremt, maar niets is minder waar. Na vrijlating doen zij weliswaar eerst rustig aan, maar een tijdje later begeven zij zich snel weer op het verkeerde pad. Ook in de regio Gelderland-Midden is dit het geval. Om te voorkomen dat deze personen ongezien opnieuw iets uit kunnen halen, houden wij ze goed in de gaten. We weten waar ze wonen, gaan regelmatig bij ze langs en kijken wat ze zo al uitspoken.

3. Samenwerken met buurtbewoners

Voor het voorkomen van criminaliteit zoeken agenten van ons bureau in Gelderland-Midden steeds meer de samenwerking met burgers. Zo zijn er tegenwoordig allerlei WhatsApp-groepen waar buurtbewoners zich voor aan kunnen melden. Hartstikke handig, want de politie zit hier ook vaak in. Zodra er iets verdachts waargenomen wordt, stuurt iemand een berichtje. De politie krijg dit bericht ook, waardoor wij direct een kijkje kunnen nemen. Nadeel is dat er sommige mensen aanbiedingen & korting delen in deze groep of kortingscodes verspreiden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Indien dit toch gebeurt, worden de betreffende mensen verwijderd. Doel is namelijk om samen de buurt veilig te houden en korting heeft daar natuurlijk niets mee te maken!